Pris. Maine Coon med eller uden stamtavle
Denne artikel handler egentlig ikke så meget om stamtavler, men mere om hvad forskellen mellem en kat med stamtavle og en kat uden stamtavle, kan være.
Hvis vi er enige om, at en kat skal passes med årlige dyrlægetjek, vaccinationer, og at katten skal neutraliseres for ikke at stresse den, når den bliver kønsmoden, så kan vi også nogenlunde regne ud, hvad det vil koste at få en ny kat i hjemmet. Herunder er en liste over de ting, man har brug for at få gjort, når man får en ny kat.
- Vaccination: Katten bør vaccineres 2 gange for at undgå almindelige smitsomme sygdomme, som katteinfluenza (calici og herpes) og kattesyge, hvor af den sidste er uhelbredelig og især hos ungkatte, ofte dødelig. I visse områder af Danmark er det også en god idé at vaccinere mod katteleukæmi.
- Kastrering: Det er en rigtig god idé at få katten neutraliseret inden den bliver kønsmoden, for at undgå stress og uønskede killinger. Det er også dyrt, besværligt og meget usundt for katten at få p-piller hele livet. Strint kan også være et stort problem hos både hankatte og hunkatte og dette bliver tit forvekslet med urenlighed.
- Mærkning: Katten bør chipmærkes eller øremærkes, eventuelt begge dele, i tilfælde af at den bliver væk eller i værste fald bliver stjålet. Husk på, en kat der ikke er mærket er allemandseje! Den er kun din indtil den dag, den bliver væk og en anden finder den eller den flytter ind hos naboen!
- Sundhedstjek: Katten bør have det almindelige sundhedstjek. Dyrlægen ser katten efter i alle ender og kanter og kan berette om kattens almene sunhedstilstand og fortælle om der er sygdomme vi ikke selv har set, eller ikke selv kan se.
- Test for arvelige sygdomme: Hos både huskatte og racekatte er der arvelige sygdomme. Hos racekatte er de arvelige sygdomme der kan forekomme typisk kendt og man tester for dem. Hos huskatte er det udvalg af arvelige sygdomme, som de potentielt kan få, større. Hos Maine Coon er de racespecifikke arvelige sygdomme HCM, (Hjertefejl) HD, (Hofteledsdysplasi) PKD (Nyresygdom) og SMA (Muskelsygdom). Det er alle sygdomme vi ved der kan forkomme hos Maine Coon, dog er det sygdomme der kan testes for, og dette er absolut heller ikke billigt.
Alle disse ting er ofte en del af "startpakken" hos seriøse opdrættere, er det så for meget når en opdrætter tager 5000 kr for en killing?
Oven i kan der komme en ormekur, samt mad og grus til killingerne. Dertil kommer, at hunkatten i nogle tilfælde har brug for undersøgelser i løbet af drægtigheden, og hvis opdrætteren er rigtig "heldig", så kan der komme et kejsersnit oven i. Hvilket godt kan løbe op i en 8000-12000 kr., hvis det er i weekenden eller udenfor normal åbningstid.
Åh jo, så er der stamtavlen, det er 200-300 kr. oven i prisen, alt efter hvor gamle killinger er når stamtavlen søges.
Så hvis du som killingekøber henter en killing på en bondegård eller hos naboen, bliver prisen hurtigt nær den samme, når du er færdig hos dyrlægen.
"Racekat" uden tavle.
Du vil typisk kunne finde Maine Coon-lookalikes i annoncer på Den Blå Avis, QXL eller lignende steder. Det er typisk langhårskatte, der sælges som værende "racekatte uden stamtavle" til 1000kr eller mere. Der ud over skal du selv afsted til dyrlægen og ligge penge for de nævnte ting. Det man så kan spørge sig selv om er: "Hvad får du så for dine penge?" En kat som man ikke kender baggrunden på, og som normalt kun har fået en ormekur og evt. en loppe kur, og en madpakke med, når den flytter.
Jeg siger og mener ikke, at disse katte ikke er vidunderlige dyr, og ikke kan gøre dig præcis lige så glad, som en racekat købt hos en opdrætter, men prisen er uhørt. Sådan en kat vil som regel komme til at koste det samme eller mere, end en kat med stamtavle, da du oven i købsprisen skal et smut til dyrlægen og have katten vaccineret 2 gange, neutraliseret, mærket og sundhedstjekket. I min verden kan en huskat også sagtens koste 5000 kr. Hvis den bliver vaccineret, mærket, sunhedstjekket og killingerne bliver "fikset" inden de skal flytte.
Lad os lige lave et hurtigt regnestykke. Priserne er taget fra Vorup Dyrehospital i Randers.
Prisen på racekat, der er fix og færdig er: 5000 kr.
I sådan en killing er der:
- 1. vaccine og sundhedstjek: 531,50 kr.
- 2. vaccine efter 4-6 uger: 306,50 kr.
- Chipmærkning inkl. reg. gebyr 645,00 kr.
- Hunkat, kastrering: 1.507,50 kr. eller hankat, kastrering: 900,00 kr.
- Ormekur ca. 50,00 kr.
- Mad ca. 300,00 kr.
- Grus ca. 100,00 kr.
- Test af avlsdyr 1500,00 kr.
- Stamtavle 300,00 kr.
Total beløb brugt af sælger:
- 5240,50 kr. for en hunkat eller 4633,00 kr. for en hankat.
Pris på "racekat uden stamtavle": Fx. 1500 kr.
I sådan en killing er der typisk:
- Ormekur 50,00 kr.
- Mad 300,00 kr.
- Grus ca. 100,00 kr.
Total beløb brugt af sælger:
- 450,00 kr.
Prisen på en "racekat uden stamtavle" er en antagelse og man vil sikkert kunne finde langhårede killinger til 500 kr. Derudover findes der forhåbentligt også sælgere, der har vaccineret killingen 1. gang. Men det ses lige så tit, at folk har købt en langhåret killing til 2000 kr., og så derefter måttet ud og betale ekstra for at få den samme startpakke som en killing fra en opdrætter kommer med.
Pointen med denne artikel er at få folk til at forstå, at det altså ikke er stamtavlen der gør at en racekat koster mere end en "racekat uden stamtavle".
En kat bliver nemlig ikke mere racekat af at have lang pels eller af at dens mor er en "Maine Coon uden stamtavle". En kat er ikke en racekat før den har en stamtavle. Den er en huskat. Jamen begge dens forældre er Maine Coon's..... Ja meget muligt, men hvad med deres forældre og deres igen? Nej du ved ikke hvad der ligger bag, hvis du har købt en sådan kat. Erkend at du er blevet snydt. Jeg har været der og det er ikke sjovt, at nogen har interesse i at tjene penge på vores uvidenhed.
Tine Larsen
Updated 31-01-2015