Udstilling
Her på siden kan du læse lidt om udstilling. Hvordan du kommer i gang, hvis du aldrig har prøvet det før eller hvordan du skal forholde dig, hvis du vil af sted som publikum og måske også kigge efter din første killing.
Hvorfor udstille?
Vi begyndte at udstille fordi det lige skulle prøves en enkelt gang, men blev ret hurtigt bidt af det. Og det begyndte ret hurtigt for os, at blive til en interesse for kattenes udseende, standard og temperament. Jeg gør sjældent tingene halvt, og blev total bidt af katteverdenen. Jeg besluttede ret hurtigt, at jeg også ville være den opdrætter hvis katte altid kommer med til et sceneshow for bevis om, at man har gjort et godt stykke arbejde som opdrætter. Men udover, at det er sjovt at vinde er det også super hyggeligt at være sammen med de mennesker man deler samme interesse med!
Kan jeg udstille?
Ja da, hvad enten du har en racekat eller en huskat. Det kræver såmænd bare, at du mener at katten har det rette temperament. Det er en stor oplevelse for en kat, at komme på udstilling første gang, der er mange nye lugte og lyde for en kat der aldrig har været uden for en dør! Men hvis du mener, at katten kan holde til det mentalt kan du da helt sikkert prøve. Der udover skal katten være vaccineret senest 14 dage inden den kommer på udstillingen og du skal melde dig ind i en af de fire danske hovedklubber. Så er du i gang.
Hvad skal jeg have med? Forberedelse.
Når du tager en kat med på udstilling skal du huske, at det også er en skønhedskonkurrence. Det vil sige, at der altså skal gøres pels klar. Det er ikke sjovt, at stå hos dommeren og få at vide, at katten ser ud som den skal men, at pelsen ligner en nullermand. Og at den derfor ikke får sit certifikat eller bliver nomineret. Med hensyn til den første katte vask vil jeg sige, at det bedste vil være at få en opdrætter eller garvet udstiller til at vejlede dig. Har du ikke den mulighed kan jeg fortælle, at det absolut vigtigste ved en kattevask er at skylle! Skylle skylle skylle! Du kan vaske en pels nok så ren med shampoo, men hvis ikke shampooen bliver skyllet ordentlig ud så vil resultatet blive værre end kattens pels før den blev vasket! Katten SKAL have klippet klør inden den kommer på udstillingen og klip dem inden badet for din egen skyld!
Når pelsen ligner en million og du er ved at være rigtig nervøs. Skal du prøve at huske og få pakket det hele! Du er faktisk kommet et godt stykke af vejen hvis du har husket katten og dens sundhedsbog / vaccinations papirer. Her skriver jeg en liste med de mest vigtige ting, skulle du glemme noget er der garanteret en venlig udstiller der kan hjælpe dig.
- kat
- papirer: Stamtavle, Vaccinations papirer, kvittering for tilmelding og betaling.
- Burgardiner, bund, lille katte bakke, skovl til grus (grus forefindes på danske udstillinger), mad og vand skål. Bur målene i Danmark er150 x 50 for en dobbelt bur og det halve for et enkelt bur altså 75 x 60.
- børste, karte og kam. Pudder til pelsen hvis den fedter (evt. kartoffelmel kan bruges)
På udstilling som gæst, måske kommende killingekøber.
Har du fået lyst til, at se hvad det der udstilling er for noget eller vil du måske af sted for at kigge på nogle af de mange smukke racer eller har du beslutte dig for en race og vil finde en killing, så er det et godt sted at starte. Det er ikke sikkert, at den pågældende udstilling vrimler med killinger der er til salg, men der er altid tonsvis af opdrættere, at tale med og du kan trække masser af visitkort og få en fornemmelse for hvilken racen du syntes godt om. Der er desuden masser af boder med forskellige ting til dig og din kat. Man kan gå rundt til dommerne og følge med i nogle af de mange bedømmelser og høre hvad dommerne har at sige om den enkelte kat.
Udstillinger i Danmark 2020
Kategorier, klasser, grupper, titler og EMS?
Når du skal tilmelde en udstilling første gang og kommer på en udstilling første gang, vil der være en hel del forkortelser og titler man ikke forstår en meter af, hvis ikke man har læst lidt på dem inden. For eksempel når der i kataloget står kat.2 GIP NFO a 22 Gr. 3. Kl. 4. Hvad betyder alt dette? Det vil jeg prøve at forklare her. Det overstående betyder at vi har at gøre med en kategori 1 kat, altså en semilanghårs kat, der har titlen Grand International Premier. Det er en Norsk Skovkat (Norwegian forest cat). Og dens mønster og farve er, blå blotched (klassisk) tabby, den er i gruppe 3 som er gruppen for alle de sorte og blå, spottet, ticked, makrel og blotched tabby katte i semilanghårs kategorien. Og Klassen indikere, at katten er Grand International Premier og at den er på vej mod kl. 6 hvor titlen hedder Supreme premier.
EMS er en forkortelse for Easy mind system det er et system lavet for at holde styr på racerne, deres farver og mønstre og på nogle racer også øjenfarve, hale længde og øre. Hver race har en kode for racen og farven i nævnte rækkefølge. For eksempel MCO d (Maine Coon rød) eller PER n (Perser sort)
Forkortelser der ikke er titler??
For at gøre alting mere forståeligt er her listet de forkortelser der ikke er titler:
- Kl = Klasse. Den klasse katten stiller op i, i forhold til hvor langt den er nået i sin udstillingskarriere.
- Gr. = Gruppe. Mange racer er indelt i farvegrupper, udover alder og køn konkurrerer de og i disse farvegrupper.
- Kat. = Kategori. Der er 4 kategorier, hvor alle racerne er fordelt. Der konkurreres ikke kategorierne i mellem, før til Best of best.
Racerne er delt op i 4 kategorier. Kategorierne blev lavet om i 2016, førhen var de opdelt i langhår, semilanghår, korthår og Siamerese/orientalere men nu er racerne omfordel, uden en egentlig sammenligning af racerne. Omfordeleningen blev lavet for at fordele racerne mere jævnt i udstillings øjemed.
På nuværende tidspint er der fem racer i kategori 1. Seks racer i kategori 2. Sytten i kategori 3 og tretten i kategori 4. Gurden til de sytten og tretten racer i karegori 3 og 4 er at der er forholdsvis få katte i mange af disse.
Klasser og titler.
Kl. 12: Killing. For killinger i alderen 4-7 mdr. Her konkurreres om EX1, BIV og NOM. Når killingen bliver 6 mdr. gammel stiller den op som ungdyr i klasse 11.
Kl. 11: Ungdyr. For ungdyr i alderen 7-10 mdr. Her konkurreres ligeledes om EX1, BIV og NOM. Når katten bliver 10 mdr. gammel, stiller den op i enten kl. 9 eller kl. 10 alt efter om katten er kastrat eller fertil.
Kastrat klasserne.
Kl. 10: Kastrat klasse. Her konkurreres om CAP BIV-Kastrat og NOM. CAP Kræver mindst 93 point. 3 x CAP givet af 3 forskellige dommere giver katten titlen Premier. Herefter konkurrerer katten i klasse 8. (CAP=Premier certifikat)
Kl. 8: PR (Premier). Her konkurreres om CAPIB, BIV-Kastrat og NOM. CAPIB kræver mindst 95 point. 3 x CAPIB givet af 3 forskellige dommere i 2 forskellige lande giver katten titlen International Premier. Herefter konkurrerer katten i klasse 6. (CAPIB=International Premier certifikat).
Kl. 6: IP (International Premier). Her konkurreres om CAGPIB, BIV-kastrat og NOM. CAGPIB kræver mindst 96 point. 6 x CAGPIB givet af 3 forskellige dommere i 3 forskellige lande. Eller 8 x CAGPIB givet af 4 forskellige dommere i 2 forskellige lande giver katten titlen Grand International Premier. Herefter konkurrerer katten i klasse 4. (CAGPIB=Grand International Premier certifikat).
Kl. 4: GIP (Grand International Premier). Her konkurreres om SP, BIV-kastrat og NOM. SP kræver mindst 97 point. 9 x SP givet af 3 forskellige dommere i 3 forskellige lande. Eller 11 x SP givet af 6 forskellige dommere i 2 forskellige lande giver katten titlen Supreme premier. Herefter konkurrerer katten i klasse 2. (SP=Supreme premier).
Kl. 2: SP (supreme premier). Her tildeles ærespræmie og konkurreres om BIV-kastrat og NOM. Katten modtager en bedømmelse mærket med HP Prize of honour og blive ikke længere klassificeret.
Klasserne for fertile.
Kl. 9: Åben klasse. Her konkurreres om CAC BIV og NOM. CAC Kræver mindst 93 point. 3 x CAP givet af 3 forskellige dommere giver katten titlen Champion. Herefter konkurrerer katten i klasse 7. (CAC=Champion certifikat)
Kl. 7: CH (Champion). Her konkurreres om CACIB, BIV og NOM. CACIB kræver mindst 95 point. 3 x CACIB givet af 3 forskellige dommere i 2 forskellige lande giver katten titlen International Champion. Herefter konkurrerer katten i klasse 5. (CACIB=International Champion certifikat).
Kl. 5: IC (International Champion). Her konkurreres om CAGCIB, BIV og NOM. CAGCIB kræver mindst 96 point. 6 x CAGCIB givet af 3 forskellige dommere i 3 forskellige lande. Eller 8 x CAGCIB givet af 4 forskellige dommere i 2 forskellige lande giver katten titlen Grand International Champion. Herefter konkurrerer katten i klasse 3. (CAGCIB=Grand International Champion certifikat).
Kl. 3: GIC (Grand International Champion). Her konkurreres om SC, BIV og NOM. SC kræver mindst 97 point. 9 x SC givet af 3 forskellige dommere i 3 forskellige lande. Eller 11 x SC givet af 6 forskellige dommere i 2 forskellige lande giver katten titlen Supreme Champion. Herefter konkurrerer katten i klasse 1. (SC=Supreme champion).
Kl. 1: SC (supreme Champion). Her tildeles ærespræmie og konkurreres om BIV og NOM. Katten modtager en bedømmelse mærket med HP Prize of honour og blive ikke længere klassificeret.
Øvrige klasser.
Kl. 14: Huskatte. For katte uden stamtavler. Her konkurreres om placeringerne 1,2,3 osv. Hvis der er minimum 3 katte kan en huskat kvalificeres til nominering af bedste huskat.
Kl. 15: Avl. For udstillede han- eller hunkatte med mindst 5 udstillede afkom fra mindst 2 kuld.
Denne klasse kan deles i de 4 grupper - perser/exotic, semilanghår, korthår samt siam/OKH - efter arrangørens ønske. Bedømmelsesresultaterne for det udstillede afkom vil i henhold til nedenstående pointskala blive udregnet til et gennemsnit.
Vinderen vil være den med højst gennemsnit.
Kl. 16: Opdræt. For opdrættere, hvis stamnavn er repræsenteret på udstillingen med mindst 7 katte fra mindst 2 kuld.
Denne klasse kan deles i de 4 grupper - perser/exotic, semilanghår, korthår samt siam/OKH - efter arrangørens ønske. Bedømmelsesresultaterne for det udstillede afkom vil i henhold til nedenstående pointskala blive udregnet til et gennemsnit.
Vinderen vil være den med højst gennemsnit.
Kl. 17: Veteran. Bedste veteran 6-10 år uanset køn udtages i gruppen perser/exotic, semilanghår, korthår samt siam/OKH. Hvis der er for få katte tilstede, kan der udtages i grupperne korthår & siam/OKH og perser/exotic & semilanghår. Minimum 3 katte skal være tilstede.
Kl. 18: Pensionist. Bedste pensionist over 10 år uanset køn udtages i gruppen perser/exotic, semilanghår, korthår samt siam/OKH. Hvis der er for få katte tilstede, kan der udtages i grupperne korthår & siam/OKH og perser/exotic & semilanghår. Minimum 3 katte skal være tilstede.
Kl. 19: Kuld. Bedste kuld udtages i gruppen perser/exotic, semilanghår, korthår samt siam/OKH. Hvis der er for få kuld tilstede, kan der udtages i grupperne korthår & siam/OKH og perser/exotic & semilanghår. Minimum 3 kuld skal være tilstede. Et kuld består af mindst 3 killinger fra samme kuld i alderen 3-4 mdr
Bedømmelser.
I klasse 1-12 bedømmes kattene efter FIFe's internationale standart, som er en standart skrevet for hver enkelt race. På hver race er der
100 point, fordelt på hoved, krop, øjne, pelskvalitet osv. Pointene ligger forskelligt fra race til race.
EX (excellent). Gives, hvis katten opnår 88-100 point.
MG (meget god). Gives, hvis katten opnår 76-87 point.
G (god). Gives, hvis katten opnår 61-75 point.
For at en kan få sit certifikat skal den opnå EX1 i sin klasse, Certifikaterne kan tilbageholdes hvis katten ikke opnår point nok i sin klasse.
Katten må ikke opnå flere certifikater i en klasse end beskrevet oven for. Hvis katten har opnået 2 CACIB eller CAPIB i Danmark, skal den til udlandet for at opnå det 3 og må udstilles i Danmark igen før den er rykket en klasse op. Dette er for ikke at tage titler fra katte der lige er rykket op i klassen.
Andre titler.
BIV: (Best in Varity). Efter bedømmelsen af en hel farve gruppe, bliver der udtager til BIV på betingelse af af der en minimum 3 katte tilstede i gruppen. Er der et større antal katte kan der tages 3 BIVer Killinger, Ungdyr og voksne. Kastraterne har deres eget BIV undtaget kastrater under 10mdr. De hører ind under killinger og ungdyr. Det kræver mindst 95 point og certifikat i voksen klasserne at opnå BIV.
NOM: (Nomineret til Best in Show). Efter endte bedømmelser Kan dommeren udtage katte til Best in Show. Dommeren kan nominere en killing, et ungdyr, en voksen han, en voksen hun, en han-kastrat og en hun-kastrat. Dette kræves ligeledes 95 point.
Distinguished Show Merit (DSM)
Denne titel kan kun opnås på Internationale udstillinger og kan tildeles til alle voksne katte, fra fuldt godkendte racer og huskatte.
For at opnå titlen skal katten have vundet Best in Show (BIS) eller Best In Show modsat køn (BOX) minimum 10 gange, udstillet i klasserne 1 til 10 eller klasse 14.
Den kortest mulige periode at kvalificere sig på, er to år og én dag mellem det første Best in Show (BIS) eller Best In Show modsat køn (BOX) og det tiende. Det er for at forhindre, at katten bliver DSM for hurtigt.
Junior Winner (JW)
Denne titel kan kun opnås på Internationale udstillinger og kan kun opnås af katte fra fuldt godkendte racer, udstillet i klasserne 11 og 12. For at opnå titlen skal katten have vundet Best in Show minimum 5 gange.
Distinguished Variety Merit (DVM)
Denne titel kan kun opnås på Nationale og Internationale udstillinger og kan tildeles til katte, fra fuldt godkendte racer eller foreløbig godkendte racer.
For at opnå titlen skal katten have vundet Best in Variety minimum 10 gange, udstillet i klasse 1 til 12. Den kortest mulige periode at kvalificere sig på, er to år og én dag mellem det første Best in Variety og det tiende. Det er for at forhindre, at katten bliver DVM for hurtigt.
Updated 12-01-2020