Kat for første gang
Hvad enten du er på udkig efter en racekat eller en huskat, så er der en række forholdsregler man bør tage inden, så man ikke hovedkulds render ud og anskaffer sig en kat. Disse forholdsregler må gælde uanset hvilket dyr man anskaffer sig!
Først skal man være sikker på at alle i husstanden er enige om valget, så der ikke opstår komplikationer når først katten er i hjemmet. Så som, må katten være i sengene og på køkkenbordet? Det er også vigtigt at tænke på, at en kats levealder kan være helt op i nærheden af 20 år. Så har man planer om at skulle ud og rejse i længere tid, eller er der småfolk på vej i familien er det værd at overveje, om det er lige nu man skal have kat i hjemmet.
Skal du have en racekat eller en huskat? Ligesom med hunde findes der racer til ethvert temperament. Der er katte af alle typer. Fra dem, der mere eller mindre løber rundt på væggene og hele tiden finder på nye narrestreger, til dem der mest bare nyder at være sofadaskere dagen lang. Med huskatten er det lidt svært at forudse hvilket temperament de får som voksne. Du kan læse mere om de forskellige racer på www.jyrak.dk under katteracer.
Det er også en god idé, at sætte sig ind i kattens behov og adfærd. En kat har brug for at være social med mennesker, men også med artsfæller. De fleste katte nyder selskab af en artfælle eller to, fremfor at være enekat. Det er altid klogt, at få to killinger på én gang, da de så har hinanden at lege med, fremfor at finde på "unoder".
Lidt viden om kattens sundhed er også fornuftigt. Hvad har en kat brug for i sin kost og, hvad kan man gøre for at holde øje med at ens kat har det godt, og er sund og rask. Blandt ting, der er nyttige at gøre, er ugentligt tjek af øjne, ører. tænder og kløer, samt en evt. klipning af negle, hvis det er tiltrængt. Om ikke andet, for at katten er vant til at få disse ting tjekket. Hvilket vil gøre dyrlægebesøg eller behandling ved evt. sygdom nemmere.
En anden vigtig ting omkring katten er at den IKKE kan opdrages på samme måde en hund. Du kan være sikker på, at en kat, eller andre dyr for den sags skyld, ikke forstår, hvad der er galt, når du skælder den ørene fulde, fordi den HAR ødelagt din nye sofa, mens du ikke var hjemme. Eneste måde at lære katten noget på, er ved at tage den i agten og prøve at vende balladen til noget positivt! F.eks. når katten endnu engang er oppe på bordet. Sig "nej" i et roligt tonefald og fjern katten. Er den et par min efter på gulvet, så ros den og leg med den. Det eneste du får ud af at råbe og tage hårdt ved en kat er, at den bliver bange for dig!
Så langt så godt, nu er du forhåbentlig ikke blevet skræmt fra vid og sans. Det vigtigste, når du går på jagt efter en killing, er, at du kan fornemme, at de mennesker du skal handle med, er ærlige og at de har ordentlige forhold hos dyrene. Hvis du på nogen har en skidt fornemmelse i maven, hvad angår killingernes sundhed eller personernes ærlighed, så gå et andet sted hen! Det er svært at gøre, men det kan ikke siges tit nok. Det kan desværre blive en meget dyr og sørgelig affære, at tage en syg eller skrantende killing med hjem af medlidenhed. Det er også altid en god ide at besøge mere end et sted, inden du beslutter, hvor du vil have kat fra. Husk tålmodighed, da det er svært at tage hjem den dag uden det lille nuttede kræ. Det er dog helt fantastisk, endelig at få killingen hjem, når man har glædet sig rigtig længe.
Hvis du køber hos en registret opdrætter kan det svinge lidt med hvad du får med i prisen. Det er forskelligt om killingen har fået begge vacciner eller kun den ene. Hos nogle opdrættere er killingen måske ikke neutraliseret. Men i de fleste tilfælde vil alt dyrlægearbejdet være gjort ved killingen inden den flytter hjemmefra. En stamtavle vil også altid følge med en racekat, evt. får man en kvittering på at stamtavlen er søgt, hvis opdrætteren ikke har modtaget stamtavlen når killingen forlader hjemmet. Stamtavlen bliver så senere tilsendt eller afleveret. Får man at vide at der kan søges stamtavle på killingen for f.eks. 1500 kr. ekstra, så er det snyd!! Opdrættere i FIFé skal søge stamtavler på alle de killinger de laver og der skal søges på alle killinger i kuldet. En stamtavle koster iøvrigt også kun 200-300 kr. alt efter killingens alder på ansøgningstidspunktet. Der følger også altid en købskontrakt med når du køber killing hos en opdrætter. Kontrakten vil som regel stille nogle krav til dig som køber, såvel som til opdrætter. Der vil for det meste være krav om, at hvis katten skal have udeadgang, så skal det være i en indhegnet have. De færreste opdrættere sælger en killing til hjem, hvor der ikke er kat i forvejen. De fleste opdrættere vil gerne følge katte de har solgt hele livet, så vær forberedt på, at mange opdrættere vil sætte stor pris på en sms eller en mail en gang imellem. Til gengæld får du også en mentor med i købet. Langt de fleste opdrætter står gerne til rådighed med hjælp og gode råd, hvis der mod forventning skulle opstå problemer.
Kælekat, udstillingskat eller avlskat, hvad skal man vælge? Skal du bare have en at nyde livet sammen med eller vil du også ud og opleve stemningen på en udstilling? Eller skal du være opdrætter? De to første muligheder er rimelig nemme at besvare, om så det skulle være din huskat, du ønsker at udstille. Snak med opdrætteren på forhånd, hvis du vil udstille. Så vil en ordentlig opdrætter forsøge at finde en kat af udstillingskvalitet. Det er sjovest at komme med en kat, der opfylder standarden og måske kan vinde lidt.
Så kommer vi til den med avlskatten. Det korte af det lange er, at det ikke bare er noget man lige gør. Det er en hobby og den koster mange penge. Man bør vælge at opdrætte katte fordi man brænder for det, og ikke bare fordi det kunne være hyggeligt med et kuld killinger. Det at være opdrætter har mange bagsider og er ikke altid lige lykkeligt.
Updated 31-01-2015